Jagoda Rosochowata
15 Wrze

Przepis na wegetariański sos a'la bolognese

Szybki, prosty i smaczny ! Wegetariański sos a'la bolognese. 

Składniki : ( ilość składników podana na dwie porcje ) :

- 1 cebula ( około 50g )

- Makaron, na fotografii jest kukurydziany, ale najczęściej robię z pełnoziarnistym 140g

- olej rzepakowy 2 łyżki 

- 1 czerwona papryka ( około 200g )

- Passata pomidorowa 500g ( najczęściej jeden kartonik/butelka )

- 1 kostka tofu wędzonego

- przyprawy do smaku : pieprz, papryka czerwona, czosnek suszony, czosnek niedźwiedzi, majeranek, oregano

Sposób przygotowania :

Tofu rozgniatam widelcem w naczyniu żaroodpornym, dolewam połowę porcji oleju, dodaje przyprawy i mieszam. Wstawiam do piekarnika 180 stopni na około 30 minut ( raz na jakiś czas zaglądam do piekarnika i gdy bardzo się zrumieni to mieszam raz jeszcze ). 

Gotuję makaron zgodnie z informacją na opakowaniu. Na patelni podsmażam cebulę na reszcie oleju, dodaję pokrojoną w plasterki paprykę, zalewam to passatą pomidorową i przez chwilę podduszam razem. Na koniec dodaję upieczone tofu i doprawiam do smaku. Podaję z makaronem, ja często posypuję to danie płatkami drożdżowymi i natką pietruszki. 

 

1 porcja ma 500kcal

W 72g

B 22g

T 17g

 

Smacznego :) 

Twój komentarz




POKAŻ