Składniki : ( ilość składników podana na dwie porcje ) :
- 1 cebula ( około 50g )
- Makaron, na fotografii jest kukurydziany, ale najczęściej robię z pełnoziarnistym 140g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- 1 czerwona papryka ( około 200g )
- Passata pomidorowa 500g ( najczęściej jeden kartonik/butelka )
- 1 kostka tofu wędzonego
- przyprawy do smaku : pieprz, papryka czerwona, czosnek suszony, czosnek niedźwiedzi, majeranek, oregano
Sposób przygotowania :
Tofu rozgniatam widelcem w naczyniu żaroodpornym, dolewam połowę porcji oleju, dodaje przyprawy i mieszam. Wstawiam do piekarnika 180 stopni na około 30 minut ( raz na jakiś czas zaglądam do piekarnika i gdy bardzo się zrumieni to mieszam raz jeszcze ).
Gotuję makaron zgodnie z informacją na opakowaniu. Na patelni podsmażam cebulę na reszcie oleju, dodaję pokrojoną w plasterki paprykę, zalewam to passatą pomidorową i przez chwilę podduszam razem. Na koniec dodaję upieczone tofu i doprawiam do smaku. Podaję z makaronem, ja często posypuję to danie płatkami drożdżowymi i natką pietruszki.
1 porcja ma 500kcal
W 72g
B 22g
T 17g
Smacznego :)
Twój komentarz