Jagoda Rosochowata
21 Wrze

Curry z cieciorką na słodko

Kolejna propozycja bezmięsnego obiadu, tym razem wariacja na słodko. Curry z ciecierzycą i brzoskwiniami. 

Przepis na ciecierzycę w mleczku kokosowym na słodko

Składniki na 2 porcje :

- brzoskwinie w syropie 240g (4 połówki)

- mała cebula

- por 2 sztuki

- ciecierzyca w puszce 130g (2 opakowania)

- mleko kokosowe 200ml

- olej rzepakowy 10ml

- ryż biały 100g ( 1 woreczek )

- przyprawy : odrobina soli, pieprzu, curry, kurkuma, papryka słodka

 

Sposób przygotowania :

Cebulę zeszklić na oleju, dodać por, zalać odrobiną wody i poddusić pod przykryciem aż zmięknie. Po tym czasie dodać cieciorkę z puszki ( cieciorkę dobrze przepłukać na sitku pod wodą ). Gotować chwilę bez przykrycia aż woda częściowo odparuje. Dodać mleczko kokosowe, gotować kilka minut aż zacznie gęstnieć, dodać przyprawy oraz pokrojone brzoskwinie i wymieszać. Podawać z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją.

 

1 porcja ma :

667 kcal

W 91g

B 14g

T 31g

Twój komentarz




POKAŻ