Jagoda Rosochowata
24 Wrze

Łosoś w sosie śmietanowym z zielonymi warzywami

Dziś mam dla was przepis na rybę w kremowym sosie z dodatkiem zielonych warzyw. Smacznego :)

Składniki na 2 porcje :

- Brokuł 200g 

-Cukinia 180g

-Kasza bulgur 100g ( woreczek )

-Koperek 3 duże łyżki

- Pietruszka natka 3 duże łyżki

- Łosoś 200g

-Olej rzepakowy 10g (1 łyżka)

-Pieczarki surowe 120g ( 6 sztuk )

-Pietruszka korzeń 80g ( 1 sztuka )

- Por 100g

-Śmietana 18% 100g ( 4 łyżki )

-przyprawy : przyprawa do ryb, pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania :

Brokuła ugotuj na półtwardo. Łososia przypraw ( przyprawa do ryb ) i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( grzanie góra-dół ) około 15 min w zależności od grubości ryby. Pokrojonego w plasterki pora podsmaż chwilę na oleju, dorzuć pieczarki, dolej odrobinę wody i podduś pod przykryciem aż pieczarki będą miękkie. Dodaj startą na grubych oczkach pietruszkę i pokrojoną cukinię i dalej podduszaj około 5 minut. Po tym czasie dorzuć ugotowany brokuł i upieczonego łososia, oraz posiekaną pietruszkę i koperek. Zalej śmietaną, dopraw i chwilę gotuj. Podawaj z ugotowaną według instrukcji kaszą bulgur.

 

1 porcja ma :

496 kcal

W 53g

B 26g

T 24g

Twój komentarz




POKAŻ